lørdag 26. januar 2008

26. Januar ”Den nye pakt”.

Vi så i går at Gud gav seg selv ulike paktstitler. En pakt innebar, som vi tidligere har nevnt, at paktspartnerne bandt seg til hverandre for livstid. I dag skal vi se nærmere på en pakt som ikke bare gjaldt livet ut, men som ble navngitt som en ”evig pakt” (Hebr.13:20). Et annet navn for denne uhyre viktige pakt er ”Den Nye Pakt” (Luk.22:20).

Når Bibelen kaller en pakt for ny, må det nødvendigvis foreligge en gammel. Den gamle pakt er en fellesbetegnelse for Moseloven og dens forskrifter (2.Kor.3:14). Bibelen sier i Heb 8:13 at ”Når han taler om en ny pakt, har han dermed erklært at den første er foreldet. Men det som blir foreldet og gammelt, er nær ved å bli borte”.

Da Gud sendte sin sønn Jesus, oppfylte han hele Torah (Matt.5:17, Joh.19:30) og satt dermed punktum for hele den lov som ble gitt ved Moses (Rom.10:4). Dermed ble grunnlaget lagt for å innstifte en ny og bedre pakt. En pakt lovfestet på bedre løfter (Hebr.8:6). En slik evig pakt ville sluttføre Guds evige hensikt med både menneskene og skaperverket. Den nye pakt skulle blant annet ta bort synd, legge Guds moral ned i hjertene slik at folket vandret i kjærlighet, la alle bli kjent med Gud som Far og å kjøpe fri hele skaperverket fra Satans makt (Jer.31:31-34). Den gamle pakt gjaldt bare jødene (1.Kor.9:20-21), mens den nye pakt skulle gjelde alle de som valgte å tro på Jesus (Lukas 22:20, 1.Joh.2:1-2, Rom.3:25-26, Galaterne 3:17-29). Jesus kom derfor som mellommann for en ny og bedre pakt..

Navnet ”Jesus” betyr ”Jehova frelser”. I den nye pakt hvor Jesus er mellommann, er det Gud som frelser i Kristus. Ikke bare det, men alle de gamle paktenes goder har fått sitt ”Ja og Amen i Ham” (2Kor 1:20). Den nye pakt er rett og slett summen av alt det gode Jehova har lovet oss pluss enda mer. Denne gangen behøver vi ikke prestere for å oppnå det som er lovet, Jesus har allerede prestert det for oss. Gud har allerede inngått Pakten med Jesus og fullt ut akseptert vår paktspartner. Når alle Guds løfter har fått sitt ”Ja og Amen” i Jesus, forstår vi Paulus sin påstand om at ”I Ham har dere blitt rike på alt” og ”I Kristus har dere blitt velsignet med all den himmelske verdens åndelige velsignelser” (1.Kor.1:5, Ef.1:3).

Når Jesus tok Peter, Jakob og Johannes opp på ”forklaringsberget” så de Moses (Loven) og Elias (Profetene) sammen med Jesus (Nåden) . Så lød det en røst fra Himmelen. ”Dette er min sønn, den elskede. Hør Ham. Da de så opp så de ingen andre enn Jesus alene” (Matt.17:1-8).

I dag vil jeg at du skal innse at du befinner deg i ”Den nye pakt”. I denne pakten finnes alt i Jesus. Ingen lover, regler eller ytre profetier er nødvendige for at du skal nyte av Guds fullkomne vilje. Har du Jesus, har du alle Guds løfter. Har du Jesus, har du fått løftenes”Ja og Amen”. Har du Jesus, behøver du ingenting annet. Du er i Guds fullkomne paktsvilje og den er evig.

Disiplene

1 kommentar:

Anonym sa...

Kanon! Godt å bli minnet om dybden i og rekkevidden av den nye pakt. Hvilken glede og frihet det bringer å vite at alt "henger" på Jesus. Er det ikke derfor det står i 2 Tim 2:13 at han ikke kan fornekte seg selv, når det er vi som er troløse... Denne vissheten blir en klippe som hele livsutfoldelsen til den nye skapningen hviler på!
Takk for oppmuntrende andakter!