torsdag 22. mai 2008

22. Mai ”Hvem er du Herre?”

I de neste kommende andaktene skal vi ta opp et tema som er svært viktig å få lys over. Temaet er faktisk så sentralt og essensielt at selve Den Kristne Menighet er bygget på vårt temas konklusjon. Vårt tema de neste dagene er nemlig: ”Jesus fra Nasaret er Messias – Israels konge”.

Apg 22:8 forteller oss at den jødiske Fariseeren Saulus i fra Tarsus stilte Jesus et meget viktig spørsmål. Svaret han fikk avgjorde Saulus fremtidige liv og tjeneste. Hans spørsmål til Jesus var nemlig: ”Hvem er du, Herre?”.

Mange av oss kristne har ikke et bevisst forhold til dette spørsmålet. Mange av oss har nemlig Jesus Kristus kun som et religiøst mantra eller en lykkeamulett som kan frelse og bevare fra det onde. Jesus Kristus kan både frelse og bevare, men Han er slettes ikke en lykkeamulett. Men hvem er Han?

Matt 16:13-18 svarer Jesus på spørsmålet om hvem Han egentlig er. ”Da Jesus var kommet til traktene ved Cæsarea Filippi, spurte han sine disipler: Hvem sier folk at Menneskesønnen er? De svarte: Noen sier døperen Johannes, andre Elias, andre igjen Jeremia eller en av profetene. Han sier til dem: Men dere, hvem sier dere at jeg er? Da svarte Simon Peter og sa: Du er Messias, den levende Guds sønn. Jesus svarte ham og sa: Salig er du, Simon, Jonas' sønn! For det er ikke kjøtt og blod som har åpenbaret dette for deg, men min Far i himmelen. Jeg sier deg at du er Peter, og på denne klippe (altså på åpenbaringen om at Jesus er Messias) vil jeg bygge min menighet, og dødsrikets porter skal ikke få makt over den”.

Guds sanne menighet bygger altså på det faktum at Jesus er Messias. Når vi som kristne forstår dette og bygger på dette ”kommer ikke dødsrikets porter til å få makt over oss”. Men hva innebærer det at Jesus er Messias? Hvordan skal vi forholde oss? Er ikke dette bare et teologisk faktum vi bare skal si ”Ja og Amen” til? Vel, la oss i de neste andaktene granske litt nærmere hva det vil si at Jesus er Messias – Israels Konge.

Disiplene

Ingen kommentarer: