lørdag 3. mai 2008

3. Mai ” Stirr deg Fri”

Frihet er en kjærkommen ting. Millioner av mennesker har dødd i nasjonale og internasjonale konflikter kun med den intensjon å beholde en følelse av frihet. Frihet er så dyrebart at både enkeltindivid og nasjoner er villig til å ofre liv, lemmer og astronomiske summer for å beholde den. Mennesket er nemlig skapt til å være fri. Frie til å utfolde seg til ånd, sjel og kropp.

Når menneskeheten forlot Gud blev de bunnet. Syndens og egoismens lenker bandt menneskene og et behov av å frigjøre seg vokste seg sterkt i menneskets indre. Det er under denne frigjøringsprosessen alt gikk galt. For i sin iver etter å bli ”virkelig fri” forvillet menneskeheten seg enda mer inn i bundethet. Religiøse øvelser, gode gjerninger, filosofiske og politiske ideer, pliktoppfyllende arbeid eller gnostisk askese var rett og slett ikke rett medisin. Men hva er det som setter fri? Hva er så den rette medisin som setter fri?

Johannes 8:36 gir oss svaret: ”Får da Sønnen frigjort dere, da blir dere virkelig fri”, sier Jesus. Jesus Kristus er altså den som kan hjelpe oss ut i virkelig sann frihet, en frihet som varer. Men hvordan kan Jesus hjelpe? Kristne har jo i århundrer forsøkt med ulike kristelige øvelser uten at det har hjulpet det grann.

Jakob gir oss svaret: ”Men den som skuer inn i frihetens fullkomne lov, og fortsetter med det, slik at han ikke blir en glemsom hører, men gjerningens gjører, han skal være salig i sin gjerning”, sier han (Jak.1:25). Med andre ord sier Jakob: ”Stirr deg fri og vil du fortsette å være fri så fortsett å stirr. DA blir du en Ordet gjører og salig (lykkelig) i all din gjerning.

Vi skal altså se inn i Frihetens Fullkomne Lov. Men hva er det? Frihetens Fullkomne Lov er Guds Ord. Guds Ord er synonymt med Jesus Kristus. Joh 1:1,14 sier som kjent ”I begynnelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. Og Ordet ble kjød og tok bolig iblant oss. Og vi så hans herlighet, en herlighet som den en enbåren Sønn har fra sin Far, full av nåde og sannhet”.

Når vi fortsetter å ”stirre på Sønnen som er full av Nåde og Sannhet” blir vi satt fullstendig fri. Blikket vårt går fra bekymring til optimisme, fra tvil til tro, fra fortvilelse til håp, fra egosentriskhet til Kristosentriskhet, fra død til liv.

Det å bli fri kjære leser, handler ikke om å ”få det til i livet” eller skaffe seg en eller annen karriere. Det handler ikke om å ”greie å vise seg frem som en dyktig kristen” eller lykkes i familielivet. Det å bli fri handler om å feste blikket på Ham som gjorde oss fri og fortsette med å stirre på Ham. For når du stirrer på Ham blir du frelst og forvandlet. Når du stirrer på Ham blir du fri. For når Sønnen får frigjort oss blir vi virkelig fri!

Disiplene

Ingen kommentarer: