fredag 30. mai 2008

30 . Mai ”Har Gud forkastet sitt folk?”

Før Korset var verden delt inn i 2 kategorier. Rikets barn og den Ondes barn (Matt.13:38). Jødene, Guds folk, kontra hedningene – de uomskårne. Egentlig gjelder denne inndelingen enda, men for ikke å blande det kjødelige Israel med Guds Israel, deler Paulus verden inn i 3. La oss se i 1Kor 10:32: ”Vær ikke til anstøt, verken for jøder eller for grekere eller for Guds menighet”. Her sier altså Paulus at jødene ikke tilhører Guds menighet. Men hvem er det da som er Guds menighet og hva blir de kalt?

Riket ble tatt fra jødene slik at staten Israel ikke lenger kan kalle seg Guds utvalgte folk (Matt.21:43). Men hvem skulle nå kalles Guds folk? Hvem skulle kalles de sanne Israelitter? Paulus svarer på dette. Rom 2:28-29 forklarer at ”For ikke den er jøde som er det i det ytre. Heller ikke er det omskjærelse, det som gjøres i det åpenbare, på kjødet. Men den som er jøde i det skjulte, han er jøde. Og omskjærelsen er hjertets omskjærelse i Ånden, ikke i bokstaven. En slik har sin ros, ikke av mennesker, men av Gud”. Den som har blitt omskåret i hjertet (altså født på nytt) har blitt en sann jøde. Dette samstemmer med Profetenes syn på den nye pakt hvor Guds Ånd nå skulle bo i hjertet på den sanne troende (Esekiel 36:26-27) og at de sanne Israelittene både skulle få ånden og en evig godkjennelse i gave fra Gud (Jeremia 31:31-37). Nå er det altså de som tar i mot Jesus som blir kalt Abrahms ætt (Gal.3:29). Det er de som blir kalt eiendomsfolket (Tit.2:14). De blir kalt en utvalgt ætt (1.Pet.2:9), et hellig folk (2:9), Guds husfolk (Ef.2:19), Guds Israel (Gal.6:16), Et kongelig presteskap (1.Pet.2:9. Altså istedenfor jødene i 2.Mos.19:6), og Guds folk (1.Pet.2:10).

Har Gud forkastet sitt folk? Nei, men han har utvidet det. Og de som ikke tror på
Messias er ikke innpodet i Guds tre. De er brekt av (Rom.11:19-21). Staten Israel er altså ikke lenger den institusjon Gud jobber igjennom. Profetiene om Israel er nå oppfylte i typologien, Kristus. Gud jobber nå gjennom Kristi Kropp. Menigheten var for øvrig utvalgt før verdens grunnvoll ble lagt og er ikke en parentes, men Guds visdom og hovedplan (Ef.1:4 og Ef.3:10). ”Men, da har jo Gud forkastet Israel likevel”, kan man kanskje tro. Nei, det man derfor er helt nødt til å forstå, er at det er forskjell på Israel og Israel. Rom 9:6 sier det så klart: ”Men ikke så at Guds ord skulle ha slått feil. For ikke alle som stammer fra Israel, er virkelig Israel”. Det virkelige Israel er de som har Abrahams tro – ikke de som er Abrahams etterkommere. Rom 9:7-8 sier jo: ”Heller ikke alle Abrahams etterkommere er derfor Abrahams barn, for: I Isak skal det nevnes deg en ætt. Det vil si: Ikke kjødets barn er Guds barn, men løftets barn regnes til ætten”. Gud har altså ikke forkastet de som tror på Messias, være seg jøde eller greker, men alle de som ikke tror på Guds sønns navn har selv valgt
å bli forkastet.

Jødene, som folk, kan igjen bli podet inn, dog ikke automatisk som dispensasjonalistene mener, men om de forlater sin vanntro, vender om og blir Messias troende. Rom 11:23 sier det så klart: ”Men også de andre skal bli innpodet, hvis de ikke holder fast ved sin vantro. For Gud er mektig til å pode dem inn igjen”. Jødene skal altså ikke bli innpodet uansett hva de gjør. Gud har bestemt seg for at verdens frelse ligger i troen på Kristus – ingen ting annet. Noen har ymtet frem på at Jødene blir frelst uansett, men det er altså ikke en tanke basert på skriftene. Skulle ikke Johannes 3:16 og Joh.14:6 også gjelde for jødene?

Disiplene

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hei.

Hvorfor er alle kommentarene til Israel synet deres borte? Finner det merkelig at det ikke ligger noen kommentarer igjen her. Over til det jeg egentlig ville høre med dere om.

Hva mener dere om Sakrja 14? Skal det tolkes bokstavelig eller billedlig at Jesus kommer igjen på oljeberget, og det skal dele seg osv og folk som har kjempet mot Jerusalem skal få problemer (v.12)?

Anonym sa...

Men dette blir vel for tøft å svare på, så konklusjonen får da bli:

Gud har faktisk planer med Israel i den siste tiden. Til mange kristnes fortvilelse.

Anonym sa...

Og Herren sa til Israel (Jødene!):
Dere skal være et kongerike av prester, et hellig folk for meg. 2Mos:19,6

Mener han ikke dette lenger? Dersom de tror det?

Anonym sa...

Alle profetiene om Israel er slett ikke skjedd!!!! Oppdaget dette i ordet her om dagen, slik tusener har gjort før meg.

Så det blir feil å si.

Gud har fredeles planer for Israel som enda ikke er oppfylt.