mandag 19. mai 2014

Er Den Hellige Ånd en person?

Bibelen lærer at Guds Ånd er ånden til Gud, Guds virksomme kraft.

På hebraisk oversettes ordet med ROACH og på gresk PNEUMA. Grunnbetydningen av disse ordene er ”luft i bevegelse”.  Et fantastisk bibelvers som illustrerer at Guds Ånd er kraften til  eller ”pusten til Gud ” er Job 33:4. Her står det: ”Guds egen ånd dannet meg og den Allmektiges egen pust begynte å gi meg liv”.

Kristenheten mener ånden er enda en person i den treene gud. Da har jeg et spørsmål: Dersom Guds Ånd var 1 person bør Kristi Ånd også være 1 unik person? Er 4 personer Gud? Gud + Guds Ånd + Jesus + Kristi Ånd? NEPPE! Like lite som Paulus og Paulus` ånd er 2 personer.

Et annet spørsmål bør være: Kan man bli fylt av en person? (Apg.2:4) – er det ikke en kraft man blir fylt med i så fall? Eller: Kan en person bli utøst? (Esekiel 39:29) Er Verdens Ånd en person? Nei, det er jo den kraft som Satan styrer Verden med.  Er det da ikke rimelig at Guds Ånd er den kraft Gud styrer sin menighet med?

Hva med at Ånden vitner? (1.Joh.5:5-8). Det er rett at Ånden vitner, men også vannet og blodet vitner og det uten at de er personer! Når Guds Ånd blir kalt PARAKLETOS (hjelperen) er det ikke noe rart at man ofte bruker HAN. Hvorfor ikke? Svaret er særdeles enkelt. Dette ordet er i maskulin form, derfor blir dhå ofte oversatt med HAN.

Guds Ånd er ånden til Gud – ikke en ny, selvstendig person. Like lite er din ånd en ny, selvstendig person som bor inne i deg.


3 kommentarer:

Lars Paul sa...

Hei :-) Det er bra ting å lese på bloggen. Når det kommer til treenighets-spørsmålet, så vet vi at Gud sa at han skulle skape mennesket i sitt bilde. Ville ikke det kunne gjerne si at vi som menneske skal også kunne ha dimensjonen av treenighet og enhet samtidig? Kan vi si man er én person samtidig som man er ånd, sjel og kropp? Som bilde fra skaperverket ta f.eks ett egg. Egget er ett og samtidig tre; plommen, egghviten og skallet.

Angående oppstukkingen hvor det er snakk om Guds Ånd og Jesu Ånd så tolker jeg det dit hen som det er snakk om samme Ånd.

Når Jesus ble døpt kom de tre dimmensjoner i funksjon; Jesus døpes, Gud taler at det er hans elskede sønn og DHÅ kommer over han som en due.

Må Gud (JHVH) velsigne dere i Jesu Kristi navn, gjennom DHÅ.

Vil velsigne dere uavhengig av hvilken side dere står i, i treenighetsspørsmålet.

Fred

Disiplene sa...

Hei Lars Paul og takk for velsignelsen og freden,

Som i alle ting må begreper være rett definert for at vi skal komme frem til en korrekt forståelse. Et egg består blant annet av plommen, eggehviten og skall. Det er helt rett.

Et menneske er en puster (Nefesj/Psyche), altså en Sjel (1.Mos.2:7). Dyr er forøvrig også pustere, altså også Nefesjer/ Psycheer/Sjeler (1.Mos.1:20-25). Et menneske består altså ikke av Sjel. Det er en Sjel.

Denne Sjelen, altså pusteren, har et sinn (tanker, følelse og vilje) - Rom.12:2 (Gresk: Noos) og livsgnist (Roach/Pneuma) - ånd (Forkynneren 3:19-20). Skallet rundt er kroppen (Gresk: Soma).

Man kunne definert mennesket på andre måter også. Man kunne snakket om at denne pusteren (Sjelen) bare har en livsgnist (ånd) og latt sinnet være definert som en del av kroppen siden sinnet er kjemiske reaksjoner i hjernen. Man kunne for eksempel også ha valgt å definere menneskelivet med blodet, slik bibelen gjør, siden bibelen sier at Sjelen finnes i Blodet (3.Mos.17:10-12) eller Sjel, Ånd, Marg, Ledd, Hjerte, slik Hebr.4:12 gjør.

Illustrasjonens troverdighet kommer altså litt ut på hvordan vi definerer bestanddelene i den. Hva med mennesket og egget illustrasjonen?

Husk en viktig "ingrediens": Hverken eggets bestanddeler eller menneskets bestanddeler utgjør egne selvstendige personer (selvfølgelig). Vi kan altså ikke si at Ånden er en person, Sjelen er en annen person og Kroppen en tredje og til sammen utgjør dette ett menneske. Eller at Egget har et skall med egen fri vilje, en plomme som lever sitt private liv og en eggehvite som lever et annet.

Treenighetslæren har jo dette aspektet i seg som det bærende element (og her ryker litt av sammenligningen vår). Den sier jo at det er 3 PERSONER som utgjør en essens / substans de kaller Jehova Gud. Det er altså ingen verdens ting i skaperveket som illustrerer denne bærende siden av treenigheten.

Dersom ånden i et menneske blir tatt bort, ja da lever ikke kroppen og sjelen selvstendig videre. Definisjonen "Egg" opphører å være et egg i det momentet skallet av en merkelig anledning ikke skulle eksistere.

Jesus Kristus døde. Opphørte Gud så sin eksistens?

Lars Paul sa...

Hei disiplene :-)

Dere er flinke å legge tema(er) fram.
For at en skulle fått en tilfredsstillende dialog rundt dette (for min del) så hadde det kreves at en kunne møtes.
Det er fordi at en er redd misforståelser skal oppstå.

Fred