fredag 23. mai 2014

Er Elia i Himmelen?

Jesus sier i Johannes 3:13 at "Ingen har steget opp til himmelen enn han som har steget ned fra Himmelen, det er Menneskesønnen" (Joh.3:13). Når Jesus sier "ingen", ja da er det selvfølgelig "ingen" som har steget opp til himmelen. Selv David etter sin død fór ikke opp til Himmelen. Apg 2:34 sier jo som kjent "David fór ikke opp til Himmelen".

Like vel tror folk flest at Elia er i Himmelen. De henter denne idé fra ulike hold. Dels har de blitt opplært at de døde kommer til Himmelen når de dør (noe Bibelen ikke lærer jfr. Forkynneren 3:19-20), dels leser de i 2.Kongebok 2 at Elia ble tatt opp til Himmelen i en ildvogn, og de får sin oppfatning ut i fra at Elia og Moses viste seg for Jesus på "forklaringsberget" (Matt.17:1-8).

Om dette stemmer motsier Bibelen seg selv, samt at Jesus lyver i Joh.3:13. Det gjør han selvfølgelig ikke. La meg kort vise deg hvorfor:

Matt.17:9 forteller oss at episoden med Elia + Jesus + Moses bare var et syn. Et syn skal aldri taes bokstavelig. Om vi gjorde det ville synene Johannes fikk i Johannes Åpenbaring vært absurde. Synet betydde at Loven (Moses) og Profetene (Elia) var oppfylt i Jesus. Derfor faidet Moses og Elia ut og de så "bare Jesus alene tilbake".

For det andre: "Elia ble tatt opp til Himmelen" mens Jehoram, Akabs sønn ble konge over Israel og mens Jehosjafat var konge i Juda (2.Kongebok 3:1) Det interessante er at Elia skrev et refsende brev til Jehosjafats sønn i slutten av hans kongeperiode (2.Krøn.21:12), altså minimum 8 år etter sin angivelige død.

Det at Elia ble rykket opp til Himmelen i en ildvogn betyr ikke at han døde og fór inn i åndeverden, men at Gud forflyttet ham. For hvordan kan en mann skrive et brev mangfoldige år etter sin egen død?

Ingen kommentarer: