lørdag 9. februar 2008

10. Februar ”Du salver mitt hode med olje”.

I den gamle pakt var det bare prestene, profetene, dommerne og kongene som var Salvet av Den Hellige Ånd. Man kan si at disse var en slags ”åndelig elite”. Israelittene anså disse som ”gudsmenn” og behandlet de ofte som mellommenn mellom Gud og mennesker. Til tross for denne ”elitestatus” var det ingen av disse som hadde Den Hellige Ånd inne i seg. Ånden var bare OVER dem. Årsaken til at ”Ånden ikke kunne flytte inn”, var at disse menneskene var syndere og Gud kunne ikke bo i synd. Det var derfor Den Hellige Ånd kun bodde en eneste plass, nemlig i Det Aller Helligste i det jødiske Templet.

Når Jesus blod rant på korset renset han oss fra all synd. Han borttok synden ved sitt offer (Hebr.9:26-28) og gjorde oss Hellige, Rene, Feilfrie og Fullkomne en gang for alltid (Hebr.10:14, Ef.1:4). Da dette skjedde, revnet Tempelforhenget i to og Gud flyttet ut av det jødiske Templet og inn i den troende. Den kristne ble født på nytt (Joh.3:6-8). Det er på dette frelseshistoriske fakta Paulus kunne si i 1Kor 3:16: ”Vet dere ikke at dere er Guds tempel, og at Guds Ånd bor i dere?”. Ånden hadde ”flyttet inn”. Gud bodde ikke lenger i Templet, Han bodde i den rensede kristne (1.Joh.3:9).

”Du salver mitt hode med olje” kunne David si i den gamle pakt. I den nye pakt er vi alle Salvet. 1Joh 2:20 forklarer oss at ”Og dere har salvelse av Den Hellige og vet alt”. Du har, i den nye pakten i Kristus, fått Den Hellige Ånd i deg og blitt Salvet av Ånden. Du er altså ikke en -hvem-som-helst-. Du har blitt en ”Guds bolig i Ånden” (Ef.2:22).

I dag vil jeg at du skal tenke på hvem du egentlig er. Du har blitt et tempel. Du har blitt Salvet. Guds Ånd bor i deg og virker gjennom deg. Du har blitt mer enn prestene, profetene, dommerne og kongene i GT. I dag gjelder 1Kor 12:7-13 deg:

Men Åndens åpenbarelse blir gitt enhver til det som er gagnlig. For til én blir det gitt visdoms tale ved Ånden, til en annen kunnskaps tale ved den samme Ånd, en annen får tro ved den samme Ånd, en annen nådegaver til å helbrede ved den samme Ånd. En annen får kraft til å gjøre undergjerninger, en annen gave til å tale profetisk, en annen gave til å prøve ånder. En annen får ulike slags tunger, en annen tydning av tunger. Alt dette virker den ene og samme Ånd, som deler ut til hver enkelt etter som han vil. For likesom legemet er ett og har mange lemmer, men alle legemets lemmer er ett legeme, enda de er mange, slik er det også med Kristus. For med én Ånd ble vi alle døpt til å være ett legeme, enten vi er jøder eller grekere, treller eller frie. Og vi har alle fått én Ånd å drikke.

Ha en overnaturlig dag og vit at Gud har salvet ditt hode med den friskeste olje!

Disiplene

Ingen kommentarer: