tirsdag 1. juli 2014

Anonyme Alkoholikere

AA er nok bra. De har nok ekspertise til å hjelpe mennesker som lider av alkoholisme. Dessverre er det mange som lider av denne sykdommen. Det får oss til å stille følgende spørsmål: "Hvordan skal vi som kristne se på alkohol"?

Alkohol i seg selv er en gift. Gud ønsker ikke at vi skal forgifte kroppen vår. Likevel var Jesu første mirakel det å forvandle vann om til vin (Joh.2). En vin som var bedre enn den første som ble servert, altså måtte den være alkoholholdig. At Jesus lagde en alkoholholdig drikk bør fortelle oss noe. Men hva forteller det oss egentlig?

Det forteller oss at en kristne kan drikke alkohol, men Bibelen lærer videre at den skal nytes i moderate mengder. Ef.5:18 sier at vi "ikke skal drikke oss fulle på vin" og Menighetstjenere ikke skal "være henfalne til vin". Det å drikke seg full og det å være henfallen innebærer at man drikker mer alkohol enn det som er moderat. Dette er altså feil i følge Bibelen.

En kristen kan altså drikke alkohol i moderate mengder. Den skal nytes, ikke misbrukes. Den kan også nytes til medisinsk bruk. Paulus sa jo til Timoteus "Drikk litt vin for din mages skyld" (1.Tim.5:23). Men det å sitte å drikke bare for å drikke, kalles "fyllelag og vill festing", noe Bibelen kraftig fordømmer (Gal.5:21).

Hva med å nyte alkohol sammen med folk som lider av alkoholisme? Romerne 14:13 sier at vi ikke skal gjøre noe som "kan bringe vår bror til å falle". Det er derfor viktig at vi hverken serverer alkohol til noen som sliter med alkoholisme eller nyter alkohol på en slik måte at mennesker som har problem med alkohol blir fristet til å drikke for mye.

Så la oss nyte alkohol i moderate mengder dersom vi ønsker det, men aldri drikke oss beruset eller sitte å drikke bare for å drikke. La oss ta hensyn til våre medmennesker og vise de den respekten de fortjener og ikke sette "snublesteiner" frem for dem. For sier ikke Bibelen at alt hva vi gjør skal vi gjøre med kjærlighet til Gud og til vår nestes ve og vel og ikke bare tenke på vårt eget? (Rom.15:1-2)


1 kommentar:

Anonym sa...

liker du bloggen? http://soloppgangen.blogspot.no/